Pišite bolje s manje.

Očuvanje životne sredine je veliki izazov koji dugo vodi naše postupke i razmišljanja. U Pilotu, mi konstantno uvodimo inovacije i trudimo se kako bismo ograničili svoj uticaj na planetu. Transformišemo naše olovke kako bismo ih učinili još ekološki prihvatljivijim što je pravi tehnološki i ljudski podvig.

Zato nas sve naše akcije podstiču da pišemo bolje sa manje, da pišemo svijet sjutrašnjice sa vama.

Više od filozofije, princip PIŠI BOLJE SA MANJE predstavlja naš pristup koji ima za cilj smanjenje ekološkog uticaja naše proizvodnje uz očuvanje naših standarda kvaliteta i inovacija.

Ovaj pristup stalnog poboljšanja nagrađen je postizanjem veoma selektivnog EMAS sertifikata kao i norme ISO 14001. Ponosni na ove prekretnice, nastavljamo dalje naše napore kroz akcioni plan zasnovan na 4 osnovna stuba: naše 4R

RECIKLIRAJTE

Dajte najveći prioritet korištenju reciklirane plastike.

PONOVNO PUNJENJE

Promijenite uložak, a ne olovku.

SMANJITI

Manje plastike u našoj ambalaži.

POVRAT

Smanjite zagađenje prikupljanjem plastičnog okeanskog otpada.

Naše akcije u videu

4R

4R: naši stubovi

RECIKLIRAJTE

Ograničavanje upotrebe plastike na strogi minimum.

Ekstrakcija sirovina potrebnih za proizvodnju plastike predstavlja 77,8% ugljičnog otiska olovke. Zato smo od 2006. radije koristili recikliranu plastiku za izradu naših olovaka.

Ova optimizacija proizvodnog alata nam omogućava da smanjimo uticaj CO2 dotičnih instrumenata za pisanje za između 19% i 57%.

PONOVNO PUNJENJE

Promijenite uložak, a ne olovku.

Više od 60 % naših proizvoda može se ponovno puniti. To je takođe omogućilo našim krajnjim korisnicima da preispitaju način na koji ih konzumiraju. Upotreba istog proizvoda nekoliko puta umjesto bacanja je gest koji je jednostavna, ekonomičan i ekološki.

Na ovaj način punjenjem, na primer, B2P uloškom 3 puta, možete smanjiti uticaj CO2 za 37 do 71% u poređenju sa jednom upotrebom 4 olovke.*

SMANJITI

Svi smo zaokupljeni korištenjem manje plastike.

Trenutna marketinška praksa nas obavezuje da svoje olovke prodajemo sa pakovanjem. Od 2010. godine smanjili smo količine sirove plastike za preko 80% korišćenjem reciklirane plastike i kartona sa FSC sertifikatom. 2020. idemo još dalje.

Naš asortiman BEGREEN dostupan je sa 100% reciklažnom kartonskom ambalažom. Sav naš asortiman za e-trgovinu nudi se u 100% papirnim paketima koji se mogu reciklirati. Svi formati naše logističke ambalaže prilagođeni su smanjenju praznog prostora i imaju FSC sertifikat.

POVRAT

Manje plastike u našim okeanima za smanjenje zagađenja.

Između 8 – 12 miliona metričkih tona plastike godišnje uđe u naše okeane, a 70% takvog otpada zapravo tone na morsko dno, gdje je malo vjerovatno da ćemo moći da ga očistimo. Ključno je prikupiti plastiku prije nego što uđe u okeane!

U 2021. godini, PILOT preduzima vodeći korak u borbi protiv ovog zagađenja širom svijeta dodavanjem elementa obnovljene okeanske plastike u reciklirani PET materijal koji se koristi u proizvodnji legendarnog B2P asortimana (Gel i Ecoball).

Naš partner TerraCicle, svetski lider u prikupljanju i ponovnoj upotrebi nereciklabilnog otpada koji se ne može reciklirati, sakuplja ovaj materijal iz okeana, plaža, rijeka, jezera i obala tih vodenih puteva.

DA LI STE ZNALI?

Učiniti stvari boljim i odgovornijim već je dugo u središtu našeg djelovanja i istraživanja.

Još 2006. lansirali smo BEGREEN asortiman, eko-dizajnirane proizvode koji se mogu 85% ponovo puniti i proizvedeni od najmanje 70% reciklirane plastike. Ovaj pionirski pristup omogućio je PILOT-u da bude prvi svjetski proizvođač koji nudi ekološki prihvatljiviji pribor za pisanje.

Ova odlučnost da budemo ekološki odgovorni uliva svim našim timovima podsticaj i entuzijazam. Od dizajna do prodaje, svu svoju energiju ulažemo u smanjenje uticaja na životnu sredinu.

U duhu naše spremnosti da budemo transparentni, naše ekološke ciljeve i rezultate možete slobodno pregledati ovdje .

* % recikliranog materijala, isključujući potrošni materijal.

Begreen asortiman

Naš Begreen asortiman u videu

KONTROLŠI, MJERI, UKLJUČI.

U PILOT-u radimo sve što je potrebno da spriječimo industrijski rizik i ograničimo sve oblike zagađenja koji su povezani sa našim aktivnostima. Neprestano se sprovode studije kako bi se osiguralo da naše fabrike troše što je moguće manje resursa: bilo vode, gasa ili struje.

Svi proizvodi koji se distribuiraju u Evropi dolaze iz PILOT fabrika. Ovo nam omogućava da kontrolišemo svaku fazu u izradi proizvoda, uzimajući u obzir njihov uticaj na životnu sredinu.

Naša vizija životne sredine ima smisla samo ako je dijele svi, i veoma smo ponosni što možemo da kažemo da je 100% naših zaposlenih uključeno u naš ekološki pristup.

Takođe se staramo da naši spoljni partneri dijele naše vrijednosti i uvjerenja. Naši distributeri i potrošači su uvijek informisani o našim ekološkim ciljevima i rezultatima putem ekološke deklaracije..

JER DOBRA IDEJA MOŽE PROMIJENITI SVE.

Mađioničari su naši inženjeri i odjeljenja za istraživanje i razvoj. Oni stalno inoviraju kako bi smanjili upotrebu netaknutih prirodnih sirovina.
Od 2020. godine, našae 2 najprodavanije, FriXion i G-2, proizvedeni su sa najmanje 50% reciklirane plastike, što je još jedan dokaz naše želje da djelujemo efikasno.

Recikliranje plastičnih flaša za vodu da bi ih pretvorili u olovke je još jedan tehnološki podvig i to je priča iza našeg B2P asortimana od 2006.
2021. idemo još dalje jer će se po prvi put širom svijeta taj isti B2P asortiman sastojati ne samo od reciklirane plastike iz boca, već i od plastičnog otpada prikupljenog sa plaža.
To je inovativna inicijativa koja nam omogućava da na našem nivou učestvujemo u borbi protiv zagađenja okeana..

JOŠ JEDAN KORAK PREMA EKOLOŠKOJ IZVRSNOSTI.

Od oktobra 2021. godine, sve olovke proizvedene u fabrici Pilot Evropa, sa sjedištem u Francuskoj (74), imaju CO2 kompenzaciju. To znači da je Pilot nadoknadio svoje emisije CO2 podržavanjem sertifikovanog projekta nadoknade ugljenika, čime su njihovi proizvodi i usluge bili klimatski neutralni.

PILOT je stoga odlučio da podrži i finansira „Clean Oceans Plastic Bank Worldwide“ kroz partnerstvo sa Climate Partnerom. Između 8 i 12 miliona tona plastike završi u našim okeanima godišnje, a 70% takvog otpada tone na morsko dno gdje je malo vjerovatno da ćemo moći da ga očistimo. Ključno je prikupiti plastiku prije nego što uđe u okeane! A misija „Projekta plastične banke“ je upravo to; kako bi se spriječilo da plastični otpad uđe u okeane.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

  • Šta je EMAS?

    Šema EU za ekološko upravljanje i reviziju (EMAS) je vrhunski instrument upravljanja koji je razvila Evropska komisija za kompanije i druge organizacije da procjene, izvještavaju i poboljšaju svoje ekološke performanse..

    EMAS je otvoren za sve vrste organizacija koje žele da poboljšaju svoj ekološki učinak. Obuhvaća sve ekonomske i uslužne sektore i primjenjuje se širom svijeta. Više informacija na: https://ec.europa.eu/

  • Šta je ISO 14001?

    Standard koji se odnosi na upravljanje životnom sredinom preduzeća. Ovo uključuje mjerenje uticaja kompanije na životnu sredinu, utvrđivanje ciljeva poboljšanja i mjerenje njihovog uspjeha.

    Ova sertifikacija, koja se može obnoviti svake dvije godine, zahtjeva kontinuirano poboljšanje uticaja kompanije na životnu sredinu. Ovaj standard se ne odnosi na proizvode, već posebno na proces proizvodnje.