• 1. Kako FriXion proizvodi rade?

  Mastilo FriXion proizvoda se „briše“ zahvaljujući PILOT-ovoj ekskluzivnoj termo-osjetljivoj tehnologiji mastila. Kada želite da napravite ispravku na stranici, jednostavno okrenite svoju FriXion olovku i trljajte FriXion vrhom gumice kao da koristite običnu gumicu za olovke. Tokom trljanja, mastilo se zagrijeva do preko 60°C i postaje nevidljivo. Nasuprot tome, mastilo se ponovo pojavljuje na temperaturama ispod -10°C.

 • 2. Pomoć! Koristim FriXion olovke i moja sveska/stranica je sada prazna bez traga mog rada! Šta treba da uradim?

  Ostavljanje predmeta kao što su sveske, blokovi ili papir u blizini grijača, u automobilu po vrućem danu ili čak ponavljanje fotokopiranja stranica, može dovoljno zagrijati papir da FriXion mastilo učini nevidljivim. Ako smatrate da je vaša stranica prazna, jednostavno je stavite u zamrzivač na kratko. Naše termo-osjetljivo mastilo se ponovo pojavljuje na oko -10°C, tako da bi vaš rad trebalo da se ponovo pojavi kada se stranice dovoljno ohlade.

 • 3. Pomoć! Ostavio sam svoje FriXion olovke napolju na vrućini i sada više ne rade!

  Baš kao što mastilo nestaje kada su stranice ostavljene na toploti, može i mastilo u FriXion olovkama. Ako vaša olovka ne piše, pokušajte da se sjetite da li je olovka možda bila previše izložena toploti. Ako jeste, pokušajte da stavite olovku u zamrzivač dok se dovoljno ne ohladi. Nakon što izvadite olovku iz zamrzivača i pustite da se podesi na sobnu temperaturu, trebalo bi da ponovo piše kao nova.

 • 4. Gdje mogu pronaći Pilot prodavca?

  Naše proizvode prodaju sve vodeće knjižare i  dobavljači kancelarijskog materijala, kao i neke samoposluge. Ipak, ako imate poteškoća da pronađete neki od naših proizvoda, slobodno nas kontaktirajte. Gdje god je to moguće, daćemo vam ime vašeg najbližeg prodavca.

  Koristeći centralizovani proces narudžbine, vršimo česte isporuke našim prodavcima preko centralnog skladišta. Dakle, ne znamo uvek šta se isporučuje u koju prodavnicu..

 • 5. Postoji li rizik pri korištenju Pilot proizvoda u avionu?

  Samo proizvodi sa tečnim mastilom iz našeg V-Sistem asortimana zahtjevaju vašu pažnju u avionu. Lako ih je prepoznati po imenu koje počinje sa V: V5, V-Ball, V-Pen, itd.

  Ako nosite V-Sistem proizvod sa sobom na let, uklonite poklopac tako da olovka bude okrenuta nagore. Ovo izbjegava potencijalno curenje izazvano pritiskom u kabini tokom leta.

  Samo modeli sa tečnim mastilom V5/7 RT i V-Ball 5/7 RT garantuju potpunu sigurnosz bez curenja u avionu bez ikakvog posebnog rukovanja..

 • 6. Jesu li Pilot proizvodi sigurni za djecu?

  Sva mastila i tijela olovke koje se koriste u našim proizvodima dizajnirane su za maksimalnu bezbjednost, posebno za djecu. Na primer, naši markeri ne sadrže toksične rastvarače kao što su ksilen ili toluen.

  Štaviše, kapice na našim modelima koji se ne mogu uvlačiti zadovoljavaju standard ISO 11540. Opremljeni su ventilacionim sistemom koji omogućava disanje u slučaju da se kapica proguta.

  Konačno, naše interne službe imaju sve komponente naših proizvoda dostupne odmah na digitalnim medijima kako bi pomogli medicinskoj profesiji u slučaju ozbiljnih nesreća.

 • 7. Kako pokrenuti mastilo u nekim markerima?

  Prije prve upotrebe naših zlatnih ili srebrnih markera, preporučujemo da slijedite ova uputstva:

  • Faza 1: Nježno protresite marker sa postavljenim poklopcem.

  • Faza 2: Kada se poklopac ukloni, nježno pritisnite vrh na papir, tako da se gurne u tijelo proizvoda. Ventil se aktivira i oslobađa mastilo.

  • Faza 3: Marker je spreman, možete pisati.

  Da biste zadržali sve tehničke kvalitete naših markera, preporučujemo vam da osigurate da je poklopac čvrsto zatvoren nakon upotrebe i da se čuvaju horizontalno.

 • 8. Kako ukloniti mastilo sa odjeće?

  Prvo, izbjegavajte pranje zaprljane odeće prije nego što uklonite mrlju, jer rizikujete da se mastilo trajno stvrdne.
  Postoji nekoliko savjeta za uklanjanje mastila sa odjeće:

  • Naprskajte sprej za kosu na mrlju, obrišite višak spreja čistom krpom ili upijajućim papirom, a zatim operite na uobičajen način.
  • Potopite odjeću u vrelo mlijeko nekoliko sati, isperite u puno vode, a zatim operite na uobičajen način.
  • Stavite proizvod na čistu bijelu krpu i tapkajte mrlju drugom bijelom krpom namočenom u bijelo sirće ili 90% alkohol. Operite normalno.
 • 9. Gdje mogu pronaći ketridže, uloške, mine za tehničku olovku ili gumice?

  Naš cilj je da budemo u mogućnosti da ponudimo širok spektar pisaćeg pribora, ali i da vaše zadovoljstvo pisanja sa Pilot olovkom ne prestane kada je potrebno dopuniti. Osim što je ekonomično, punjenje vaših olovaka je ekološki prihvatljivo.

  Zato želimo da ponudimo ovu vrstu usluge u većini knjižara i kod snabdjevača kancelarijskim materijalom.

 • 10. Prodajete li vrhove olovki zasebno?

  Ne prodajemo zamjenske vrhove za olovke.

 • 11. Kako promijeniti punjenje FriXion olovke?

  Da biste ponovo napunili FriXion olovku, morate da okrenete sredinu da biste otvorili olovku. Zatim uklonite staro prazno punjenje, stavite novo punjenje i zatvorite olovku.

  Za više detalja o promjeni punjenja, možete pronaći kratki video vodič (0:23 sekunde).
  Youtube : pogledajte više >

 • 12. Jesu li Pilot olovke/mastila veganske? Testiraju li se na životinjama?

  Testiranja na životinjama se sprovode samo kada je to zakonski propisano. Drugim riječima, kada nema drugih alternativnih metoda koje su validne zakonom i Vladinim propisima.

  Politika kompanije, ne isključujemo nijednu životinjsku komponentu osim ako je zakonom zabranjena upotreba. Dakle, naši proizvodi mogu sadržati životinjske komponente tokom procesa proizvodnje.

  Naš sadržaj mastila je povjerljiv jer štiti našu kompaniju od mogućih pokušaja falsifikovanja. Zbog toga ne možemo otkriti detaljne informacije.

 • 13. Zašto se Pluminix olovka razlikuje od Plumix mini verzije?

  Trenutno na evropskom tržištu prodajemo samo Plumix i Pluminix sa internacionalnim kertridžima.

  Međutim, za druga tržišta se prodaju Plumix i Pluminix sa Pilot kertridžima. Dakle, postoji mogućnost da je vaše naliv pero došlo iz drugih zemalja putem e-trgovine ili paralelnog uvoza.

  Ako je tako, oblik feedova se razlikuje između njih.

 • 14. Gdje pronaći SDS?

  Iz našeg HSE odjeljenja, po pravilu, ne šaljemo SDS iz sljedećih razloga:

  • Naši instrumenti za pisanje ne bi trebalo da imaju MSDS jer su to artikli a ne supstance.

  • Svi proizvođači pisaćih instrumenata se slažu oko toga, stoga ne bi trebalo da daju MSDS svojih proizvoda.

 • 15. Lijepo pisanje: Kako aktivirati doživotnu garanciju Namiki olovke?

  Da biste aktivirali NAMIKI doživotnu garanciju, zahvaljujemo se na slanju kartice poštom ili e-poštom: pilotfinewriting@piloteurope.com

 • 16. Fino pisanje: Smatraju li se Iroshizuku mastila validnim za dokumente ili vodootpornim?

  Iroshizuku mastila su namijenjena našim naliv perima. Otporno je na vodu i svjetlost u normalnim uslovima pisanja. Za još veću snagu i izdržljivost, preporučujemo naše IC-50/100 kertridže i INK-M60 bočice sa mastilom.

  Ako niste pronašli svoj odgovor, kontaktirajte nas