Gotovo 100 godina istorije

Pilot_Namiki_pen

Prve PILOT olovke su lansirane u Japanu 1918. godine. U ovo vrijeme, država se otvarala zapadnjačkim uticajima i počela primjenjivati evropske tehnike.

Trgovinski sporazumi i ugovori su potpisivani i Japanci čije je pisanje slabo odgovaralo zahtjevima sporazuma brzo su morali prilagoditi i uprostiti linije svojih slova (znakova) i prihvatiti internacionalne kaligrafske standarde. U ovom periodu su nastali mnogi proizvođači olovaka u Japanu.

Ryosuke NAMIKI, mašinski inžinjer i profesor na Fakultetu Trgovačke Mornarice u Tokiju, bio je opčinjen genijalnošću naliv pera koje su savremenici zvali “četkice za 10,000 godina” zbog njihovog neprekidnog protoka mastila. Međutim, u isto vrijeme Riosuke NAMIKI je bio ubijedjen u njihovu nesavršenost.

Koristeći svoje vještine industrijskog inžinjeringa, napravio je visoko kvalitetan prototip. Nakon formiranja partnerstva sa jednim od svojih kolega, Masao WADA - om, osnovao je NAMIKI PROIZVODNO PREDUZEĆE i počeo sa proizvodnjom naliv pera.

U znak počasti njihovoj drugoj zajedničkoj strasti - moru, partneri su za ime brenda odabrali ime PILOT, koji se odnosi na predvodnika flote (admiralski brod).

1938. godine kompanija postaje PILOT PEN Co Ltd, a zatim 1989. godine u PILOT CORPORATION, moderno ime koje pokriva dekade kreativnosti, inovacije i dizajna i omogućava PILOT brendu da se pozicionira kao svjetski lider u tehnologiji pisaćeg pribora.